Voiko näin käydä? Olen tehnyt tämän kirjastotehtävän jo kaksi kertaa viittä vaille valmiiksi, ja kummallakin kertaa olen onnistunut hävittämään sen!

Tässä tehtävässä tutustun Varpaisjärven kirjastoon: Seuraavassa suoria lainauksia kirjaston sivuilta ja omia lisäyksiäni:

Lapinlahden ja Varpaisjärven kunnat tekevät paljon kuntayhteistyötä. Niinpä kirjastotoimikin on yhteisen hallinnon alla vuoden 2006 alusta alkaen. Kirjasto tarjoaa maksuttomasti käytettäväksi kirjallisuutta, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä av-aineistoa. Kirjastossa on asiakkaiden käytössä kaksi netti-päätettä. Lisäksi kuntalaisia palvelee vuoroviikoin kirjastoauto Kirja-LaVa.

Kirjasto kuuluu Ylä-Savon kirjastojen Rutakkoverkkoon Sama lainauskortti on voimassa kaikissa näissä kirjastoissa. Lainauskortti annetaan jokaiselle, joka todistaa henkilöllisyytensä ja sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus. Huoltaja vastaa alle 18-vuotiaan lainoista.

Aineiston haku

Ylä-Savon kirjastoverkko Rutakon aineistotietokanta

Aineistotietokanta sisältää ajantasaiset tiedot Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven, Varpaisjärven ja Vieremän kirjastojen kokoelmista. Verkkopalvelussa voi tehdä aineistohakuja ja varauksia sekä uusia lainoja. Verkkolainaksi voi tilata aineistoa, jota ei ole omassa kirjastossa. Verkkolainoja kuljetetaan kirjastojen välillä kerran viikossa. Samalla kirjastokortilla voi asioida kaikissa verkkoon kuuluvissa kirjastoissa.

Varauksia ja uusintoja ei voi tehdä klo 1:00-4:00

IntroActive

IntroActive on Rutakko-kirjastojen aineistotietokantaa täydentävä verkkopalvelu, jossa voit:
· varata kirjastossa paikalla olevaa aineistoa
· saada varausten noutoilmoitukset oman valintasi mukaan postitse, sähköpostitse, gsm-tekstiviestinä tai IntroActive-tiedotteena
· saada ennen lainojesi erääntymistä eräpäivämuistutuksen sähköpostiisi tai IntroActive-tiedotteena
· seurata tekemilläsi hakuehdoilla kirjastoon hankittavaa uutuusaineistoa ja saada tiedot uutuuksista sähköpostitse tai IntroActiveen
· tehdä omia virtuaalisia kirjahyllyjä, joihin voit siirtää aineistohaun tai uutuusseurannan teostietoja

Päästäksesi käyttämään IntroActivea tarvitset kirjastokortin, salasanan sekä IntroActiven käyttöoikeuden. Nämä kaikki saat käyttöösi kirjastosta. IntroActiven käyttö on muuten maksutonta, mutta ilmoitustavasta riippumatta varauksista peritään 1€ varausmaksu. Tämä koskee sekä lainassa että hyllyssä olevan aineiston varaamista.

Haen kirjaa "Olet mitä syöt". Näen kirjan kirjoittajan sekä muut tekniset tiedot.Huomaan, että kirjoja on verkon alueella yhteensä 8 kappaletta, 5 lainassa tällä hetkellä ja kirjastojen hyllyissä 3 kirjaa, joita ei voi lainata.

Jos varaisin kirjan verkon kautta, joutuisin hakemaan sen kirjan siitä kirjastosta, mistä sen olen lainannut. Niinpä marssisin omaan kirjastoon, varaisin sen sieltä ja odottaisin ilmoitusta postitse tai tekstiviestillä, milloin saan hakea kirjan oman kunnan kirjastosta. Tulee kuitenkin edullisemmaksi maksaa siitä pari euroa kuin lähteä ajelemaan toisiin kuntiin. Verkkopalvelu on hyvä siinä, että näkee, mitä materiaalia ylipäätään kirjastoista löytyy. Jos kirjautuu sisään, näkee myös, mitä kirjoja on varannut ja mitä itsellä on tällä hetkellä lainassa.